MIRALUX

 
 
 

  AUTO
 

Polovna vozila i vozila i oltaimeri

Vozacka dozvola

 

U Svajcarskoj da bi kupili automobil

 

Polovna vozila i vozila iz drugog vremena

Svajcarska poseduje veliko i interesantno trziste polovnih vozila. Mnogi su stranci koji dolaze u Svajcarsku da kupe polovno vozilo, da bi uvezli i ovezili u svoju drzavu. Povijerljivost automobila koje dolaze iz Svajcarske je zato sto se ovde kontrolisu i odrzavaju prevozna sredstva, i posebno isti moraju povremeno da ih kontrolisu i odvezu na tehnicki pregled uradjen sa strane nadleznog organa. Na ovaj nacin se produzava saobracajna svako 3/4 godine, tako da su auta skoro uvijek u perfektnom stanju.

 

Nije neobicno viditi islozene u svajcarskim garazama auta novijeg tipa u super stanju a sa dobrim cijenama i povoljnim. Ne treba se zaboraviti da je u Svajcarskoj IVA 7.6% tako mnogo niza od ostalih evropskih zemalja.

 

Svajcarska je interesantna sa druge tacke gledista. Posto ne poseduje ni jednu intustriju vozila trziste je slobodno, bez komplikacija na granicama ili restrikcije u uvozu, itd.., tako da u Svajcarskoj se moze kupiti bilo koji tip automobilila mozda i naj neobicniji i rijedji. Zbog ovog razloga, nasi klienti stranci dolaze u Svajcarsku da traze poseban model vozila koji se ne mogu naci u njihovoj drzavi.

 

Sto se tice auta iz drugih vremena, korisno je podvuci kako Svajcarska poseduje i raspolaze dosta luksuznih i vrijednih automobila, koje su sa ljubavlju odrzavali njivovi vlasnici. Dosta ima udruzenja koji sakupljaju prijatelje koji imaju neki jedinstveni ocuani stari automobil.

 

Nase preduzece je sigurno u stanju da potrazi vozilo koje zelite i da sakupi svu potrebnu dokumentaciju da bih je izvezli iz Svajcarske, kao i za uvoz u stranu zemlju. Mozemo vam ponutidi logistike i admnistracije u Svajcarskoj da bih pripremili potrebnu papirologiu za izvoz.

 

Vozacka dozvola

Putni zakon svake drzave odredjuje uslove za izdavanje i odrzavanje voracke dozvole za automobile.Za svajcarske vozace ili srane koji zive u Svajcarskj, radi se naravno po svajcarskom zakonu za norme u saobracaju, koja ne predvidja takozvanu vozacku sa bodovima kao sto je slucaj u Italiji. To ne oslobadja svajcarske vozace da ne postuju pravila u saobracaju kada voze u Svajcarskoj ili u inostranstvu. Svakako postoji prednost za italijanskog drzavljanina koji ima svajcarsku vozacku dozvolu izgubi bodove zbog malih gresaka i prekrsaja, kao naprimer ne vezanje pojasa za sigurnost, pricajuci na telefon dok se vozi, ili parking na ne dozvoljeno itd. Svajcarski saobracajni zakon za ove preksaje predvidja samo kaznu umijerenu, suprotno od italijanskog zakona, koja smanjuje bodove i za manje vazne prekrsaje.

Odredjeno je da ako se u Italiji prekrsi zakon a ima se svajcarska vozacka dozvola ne oduzimaju nikakve bodove posto nije zakonito predvidjeno. Internazionalno je zakljuceno da drzava ne moze oduzeti vozacku koja je izdata negdje drugo.

Nije zato slucajnost sto poslednji mijeseci mnogobrojni italijanski drzavljani obratili su se nasoj firmi da formalizuju dokumentaciju kako bi dobili svajcarsku vozacku dozvolu, bas da bi izbijegli sadasnje posledice predvidjene u italijanskom zakonu u slucaju da se istrose bodovi ili ako ce se istrositi uskoro.

Nase preduzece formalizovaloje vec napometu papirologiju i moze vas sigurno savetovati i zastupiti u rijesenju vaseg problema. Vazno je podvuci da osim dobijanja svajcarske dozvole moguce je i registrovati svoje vozilo u Svajcarskoj, kako bi ustedili na osiguranu sto je na nasoj teritoriji malo jeftinije.

Napominje se da u Svajcarskoj lising totalan od vozila firme moze da se oduzme kao trosak od poreza.