MIRALUX

 
 
 

  DOZVOLA ZA PREBIVALIŐTE
 

 
 

Vrsta dozvola:

 
  • Dozvola G
  • Dozvola L
  • Dozvola B
  • Dozvola C
  • Dozvola  Fiskalnu konvenciju

Kako boraviti u Svajcarskoj

Kako boraviti u Francuskoj i Spaniji

 

Kako boraviti u Svajcarkoj

 
  • Kako moze stranac da zivi stalno u Svajcarskoj

Ako niste svajcarac, onda vam je potreba dozvola da bih ziveli vise od tri mijeseca u Svajcarskoj posto turisticka viza ne omugucava boravak duzi od tri mijeseca. Postoje razne vrste dozvola i mnogo nacina da bih se dobile, na osnovu sta ce te raditi u Svajcarskoj drugaciji je nacin za dobiti vizu.

 

Ako mislite da idete u Svajcarsku da radite, potrebno je prvenstveno da nadjete posao sa odredjenim rekvisitima. Morate se baviti privatnim polovima visoko specializovane, intelektualno i prakticno, i mozete ostati da radite samo na odredjeni period.

Ako vi zelite ici u Svajcarsku da radite kao sluzbenik nekog preduzeca u Svajcarskoj, treba podnjeti zahtijev za radnu dozvolu i dozvolu za boravak. Vasa plata treba da ima odredjene rekvisite i morate stanovati pod odredjenim uslovima.

 

Ako zeliti ici u Svajcarsku da osnujete preduzece i radite u istom, necete imati problema da dobijete dozvolu.

 

Ako zelite ici u Svajcarsku da studirate, treba da pronadje odgovarajucu skolu i preko iste predati za dozvolu boravka zbog studija.

 

Mozda zelite da dodjete da zivite u Svajcarsku od vase ustedjevine. Ako je vasa imovina prijavljena dovoljna i hoce stvarno da zivi u Svajcarskoj, tj da ne koristi ovu drzavu samo gdje imati postansku adresu, ondace moci dobiti ne samo B vizu, koje je godisnja dozvola za boravak non stop, mocice i da placa jedinstveni povoljen porez na odnosu ostalih evropskuh drzava. U tom slucaju moze da dodje stranac u Svajcarsku i dobije B vizu koji ima primanje od 150'000.-- svajcarskih franaka godisnje, na koji naravno treba placati porez po odredjenim tabelama koje su mnogo nize od ostalih evropskih zemalja.

 

Mozete se vijencati sa Svajcarcem ili Svajcarkom i tako dobiti odma dozvolu za boravak tj B vizu, posle 5 godina mozete dobiti dozvolu za stalni boravak i svajcarsko drzavljanstvo. Ovo ostaje naj laksi nacin, naravno pod ulovom da se pronadje svoja polovina medju svajcarcima, sto nije tako jednostavono nekada se trazi svoja polovina citav zivot.

 

Korisno je znati da Svajcarska da je priveligiu zemljama AELS (fakticki cijela zapadna Evropa) i posle toga se odlucije dali odobriti dovolu za boravak ili samo radnu. Kada dobijete vizu blilo koje vrste onda nije bitno iz koga ste dijela evrope

 
  • Tip dozvole koju Svajcarska izdaje strancima, i koju mozete dobiti pomocu nase firme:

Prva dozvola koja je potrebna vecini osoba je B viza. Radi se o godisnjoj vizi, uslov je da se ima posao ili da se realno zivi u Svajcarskoj dovoljan period tokom godine.

 

Ako vi hocete da dodjete u Svajcarsku da bi zivili od svoga kapitala, ili zaradjivajuci od dijelatnosti situirane van svajcarske teritorije (administratori preduzeca, naslednici, slavni sportisti, poznate licnosti), moze traziti dozvolu takozavanu dozvolu blagajne konvencije, to je varijanta permessa B koja vam omogucava da placate mnogo manji porez nego u ostalim evropskim drzavama.

 

Ima jos jedna dozvola koja se moze traziti - C vizu, stalna dozvola boravka koja vam omogucava, izmedju ostalih, kupovinu nekretnina da otvorite neki privatni posao fakticki nemate nikakvog limita. Da bih dobili ovu vize treba provesti mnogo godina u Svajcarskoj, od 5 do 10 godina zavisi od slucaja, voditi primierno ponasanje ne imati problema sa zakon i ne imati dugova.

 

Zavrsni dijo je Svajcarsko drzavljanstvo, koja se obicno dobija posle 12 godina provedenih u Svajcarskoj. Mora se i poloziti ispit o svajcarskoj istoriji i kulturi i dokasati da je stranac dobro uklopljen u sredinu u kojoj zivi.

 
Definicija dozvole
 
G viza

Tako se zove viza pogranicne radnike, tj osobe koje zive blizu svajcarske granice makar dan. Ova viza daje dozvolu stranom radniku da zivi i radi u Svajcarskoj i kao samostalan radnik i imati pravo na kupovinu nekretnina. Prakticno, pogranicar moze uci u Svajcarsku ponedeljkom ujutru i izaci iz zemlje u petak uvece, tako da ne trebaju se vracati svako vece u svoju drzavu. Postoji i pravo da se promijeni radno mijesto ili zanimanje bez ikakve potrebe dozvola nadleznih organa. Moze se prespavati u bilo kojoj opstini u Svajcarskoj.  

Otvaranje granica i slobodno kretanje lica omogucava i samostano preduzece ili radnju bilo koju. Mora se dokasati samostalna radnja. Za ostala prava vaze clanovi za bilo koje zaposlene radnike. Po bilateralnim odnosima samostalni radnik pogranicni gradjanin druge drzave koji radi vani svoje teritorije i vraca se kuci svako vece ili jednom sedmicno. Za ove osobe vaze clanovi zakona isti kao i zaposlenima a ne samostalnim radnicima. Pogranicni radnik koji zeli raditi samostalno dobija prvo dozvolu vazecu 6 mijeseci koja omogucava odpocinjanje radnje. Kada prodju tih 6 mijeseci treba se dokazati da se radi stvarno samostalno.
Ako ne poseduje iste dokaze ali postoji mogucnost da ce ih imati moze se produziti termin jos dva mijeseca. Upis u registar trgovaca jedne firme samostalne je dovoljn dokaz. Ovaj upis nije dovoljan za propesije kao (lekar, advokat, ecc), umijetnici ili muzikanti. Jedan jak dokas su naprimer knjige obracuna koji mogu dokasati efektivno postojaanje firme.Ako postoje neke disposizije policije sanitarne ili ekoomske moraju se postovati. Kantoni ne mogu otezati okolnosti, ili zabraniti neke dokase koje lice donese da uvijeri postojane svoje firme. Kada je priznat dokaz onda se izdaje dozvola za boravak duzine 5 godina. Sto se tice poreza, pgranicari trebaju da placaju takse kantonu u kome rade.

 
L viza

Ova viza omogucava da se radi i zivi u Svajcarskoj ali za kratak period maksimalno 364 dana od 365. Postoji mogucnost da se zamijeni radno mijesto ili zanimanje, ali u ovome slucaju mora se sve saopstiti nadleznom organu u roku 8 dana. Trajanje vize je isto koliko je trajanje radnog ugovora. Ova viza odgovara nadleznom organu strane radne snage, daje se prioritet radnicima koji su iz zemlje ili koji stabilno zive u istoj. Sa ovom vizom ne moze se otvoriti samostalna dijelatnost.

 
B viza

Potrebna vam je B viza ako hoce da radi u Svajcarskoj tokom cijele godine ili ako zeli da zivi u zemlji zahvaljuci svojoj inostranoj zaradi. Ova vize se lako dobija ako ste vi visoko specializovan i vase zvanje trazeno sa strane svajcarskih preduzeca, i ako posto malo svajcaraca specijalizovanih u ovom sektoru, ili ste dovoljo bogati da mozete zivijeti u Svajcarskoj bez drzavne  pomoci. Iako vi onujete preduzece u Svajcarskoj koja ima ozbiljnu i efektivnu dijelatnost, i pomoci istog preduzeca zaposlice radnike, onda ce te vi veoma lako dobiti B vizu.

 
C viza

Ova viza je poslednji korak ka svajcarskom drzavljanstvu. Imate skoro ista prava kao svajcarac, posebno sto se tice ulaganja u nekretnine. Ista je izdaje zavisi od slucaja posle stalnog boravka u Svajcarskoj od 5 do 10 godina.

 
Viza fiskalne konvencije

Ista viza je varijanta B vize i sluzi za dobrostojeca lica, koja zele da se dosele u Svajcarsku da bih ziveli a ne da bih radili. Morate posedovati kapital cisto makar milijon svajcarskih franaka i godisnje primanje minimalno 150'000.--CHF, i provesti veliki dijo godine (minimalno 180 dana) u Svajcarskoj. Pednost ove viz je da placa jedinstvena taksa poreza mnogo manja od ostalih evropskih drzava.

 

DOZVOLE SAMO ZA CLANOVE EVROPSKE UNIEJE I EFTA

 
TRAJANJE TIP OPIS

Kantonalene dozvole

5 godina

B viza EU /AELE

Za nove radnike koji moraju da zive u kantonu. Spajanje porodice i geografska profesionalna mobilnost. Otvoriti nesto samostalno pod spezijalnom dozvolom. Kontingent sa limitom.

5 godina

B viza EU /AELE

Za radniche koji mogu da dokasu i obijasne rad u Svajcarskoj od 30 mijeseci. Spajanje porodice i geografska i profesionalna mobilnost. Osnivaje neke samostalne radnje pod specijalnom dozvolom. Nikakav kontingent.

Kratko trajanje, manje od 12 mijeseci

L viza EU /AELE

Za svrhe tokom 364 dana maksimalno, zavisi od ugovora. Moze se obnoviti a da se ne napusta teritorija. Spajanje porodice i geografska i profesionalna mobilnost. Kontingent sa limitom.

Kratko trajanje, manje od 4 mijeseca

L viza EU /AELE

Mandati kratkog roka. Spajanje porodice i geografska i profesionalna mobilnost. Nikakav kontingent.

Kratko trajanje, maksimalno 90 dana godisnje

L viza EU /AELE

Za one koje daju usluge kratkog roka ili za firme. Daje mogucnost da se trazi posao, zravstvenu njegu. Spajanje porodice i geografska mobilnost. Nikakav kontingent.

Pogranicar
5 godina

G viza EU /AELE

Za radnike koji zive u pogranicnoj zoni. Mogucnost da se dobije dvojno prebivaliste na citavj svajcarskoj teritoriji. Sedmicni povratak je obavezan. Sloboda za rad i zivot na svajcarskoj teritoriji. Nikakav kontingent.

 

DOZVOLE , ZA TRECE DRZAVE (KOJE NISU U EVROPSKOJ UNIJI NITI U EFTA)

 
TRAJANJE TIP OPIS

Kantonalne dozvole

godisnje

B viza

Za radnike koji moraju da zive u kantonu. Godisnja obnova. Spajanje porodice dozvoljeno. Mobilnost geografska i profesionalna pod odobreljem. Limitovani kontingent.

12 mijeseci maksimalno

L viza

Za specificne mandate, na osnovu duzine ugovora. Limitovani kontingent.

4 mijeseci maksimalno

L viza

Za specificne mandate, zavisi od duzine ugovora. Spajanje porodice i ne dozvoljeno putovanje. Limitovani kontingent.

120 dana uzastopice

L viza

Za specificne mandate. Spajanje porodice i ne dozvoljeno putovanje. Limitovani kontingent.

 

Miralux Fiduciaria moze se pobrinuti za vas o svim potrebnim procedurama za dobijanje u Svajcarskoj o vec recenim vizama za boravak i rad. Mozemo vam popuniti formulare, napisati odredjena pisma, pomocemo vam da sakupite dokumente koji se trebaju priloziti uz zahtijev za dobijane vize.

 

Nudimo vam kompletan pravni zastup kao i blagajni, pomocicemo vam u potraznji smijestaja za vas i vasu porodicu..

 

Zastupamo vas za redakciju i sastav ugovora za posao da vasim poslodavaocom ili vam savijetujemo dali i kaoko da otvorite nesto samostalno, recicemo vam koje su potrebne mijere za sigurnost i pravne zastite. Savetujemo vam naj bolji pravni nacin u slucaju da zelite osnovati preduzece i operireti pomoci iste..

 

Savetujemo za obavezna ili ne osiguranja koja mozete/morate otvoriti da bih radili i zivili u Svajcarskoj.

 

Moze te dobiti potrebne informacije u nasim kancalarijama ili da nam napisete e-mail na sledecu adresu:  info@miralux.ch

 

 

Kako boraviti u Francuskoj ili Spaniji

 

Nasa firma moze formalizovati svu papirologiju potrebne da bih dobili vizu za boravak i rad u Francuskoj ili Spaniji. Saradjujemo sto se tice toga sa vise prevnih kancalarija i trgovackih i francuskih i liberskih sa desetogodisnjim iskustvom. Procedura za dobijanje vize traje samo par mijeseci i vodise i preko naseg preduzeca, kao i sa strane nasih saradnika u francuskih i spanskih.

 

Mozemo da odobrimo fancusku dozvolu boravka za trgovce i privatna lica i njihove porodice.

 

Cijena procedure, razlikujese po toma sta zeli klijent i njegova porodica.

Dozvole za boravak na Seychelles

Nasa firma je u stanju da vam pomogne da podnesete zahtijev za dozvolu boravka na ostrvima Seychelles. Procedura je mnogo kratka i jeftina. Kontaktiraj te nas da bi vam dali vise informacija.